Näin voit etsiä itsellesi asuntoa ulkomailta

Ulkomailla vietettävistä eläkepäivistä haaveilee lähes jokainen. Samat haaveet ovat silti jo työikäisillä, jotka suunnittelevat perheen kanssa loma-aikoja ulkomailla. Miten siis toteuttaa perheen haave asunnosta ulkomailla?Kerrostalo ulkomailla

Oma vai vuokra-asunto?

Ennen suurempia toimia asunnonetsimiseen, kannattaa pohtia asunnon varsinaista käyttötarkoitusta. Onko etsinnässä omistusasunto, jossa aikaa vietetään suurimman osan vuodesta vai mahdollisesti asunto vain lyhyempää loman viettoa varten.

Pitkäaikaisemman ja pysyvämmän asumisen kannalta kannattaa etsiä omistusasuntoa, jos siihen vain taloudellisesti on mahdollisuus. Ennen omistuasunnon hankitaan kannattaa tosin tutustua kohteeseen paremmin, jottei varsinaisessa kohteessa koe oloaan epäviihtyisäksi. Lyhyemmän ajanvieton ja loman kannalta on järkevintä pohtia vuokra-asunnon mahdollisuuksia.

Kiinteistönvälitys

Monet kiinteistönvälitysalalla toimivat yritykset välittävät asuntoja myös ulkomailla. Jos siis kiinnostusta ja varallisuuttaa ulkomailla sijaitsevasta loma-asunnosta riittää, kannattaa harkita mahdollisuutta omistusasuntoon ulkomailla. Yhteydenotto paikallisiin kiinteistönvälitysyrityksiin paljastaa, onnistuuko asuntojen välitys ulkomailla heidän kauttaan.

Suurimmissa kaupungeissa ja suurimmat kiinteistönvälitysyritykset ainakin toimivat myös ulkomaanasuntojen välittäjinä. Jos oman paikkakunnan yritykset eivät ulkomaanvälityksiä suorita, kannattaa ottaa yhteyttä suuremmassa kaupungissa toimivaan kiinteistönvälitysyritykseen.

Vuokravälitys

Ulkomaankiinteistöjä välittävät kiinteistövälitysyritykset usein myös välittävät kohteisiin vuokralaisia. Jos siis kiinnostusta ei omistuskiinteistöön ole, mutta ulkomailla asumisesta on kiinnostunut, kannattaa kiinteistönvälitysyritysten kauttaa etsiä mahdollista vuokrakohdetta.

Suuremmissa kaupungeissa toimii vuokravälitysyrityksiä, jotka pääasiassa toimivat kotimaan välityksessä. Kyseisillä yrityksillä kuitenkin on mahdollisuus välittää myös vuokra-asuntoja ulkomailta, joten sen mahdollisuutta kannattanee yrityksistä kysyä.

OmatoimisuusAsunto ulkomailla

Omatoimisuus ulkomaankiinteistön etsinnässä on aina paikallaan. Varmimmat kaupat tai vuokrasopimuksen saa alalla toimivan yrityksen kautta, mutta omatoimisuus saattaa myös palkita. Ja varmasti kiinteistönvälitysyritykset ovat mielissään, jos asiakas itse pysyy aktiivisena asunnon etsinnässä.

Internetin kautta saa helposti etsittyä ulkomailla sekä myynnissä että vuokralla olevia kiinteistöjä, mutta ilmoittajan luotettavuus on aina varmistettava. Usein asuntoja tai tontteja saattaa olla myynnissä kyseenalaisilla sivustoilla, joihin ei ole luottamista. Varovaisuus omatoimisessa kiinteistöjen etsinnässä on siis paikallaan, ettei menetä niin kallista aikaa kuin rahaakin. Helppo tapa etsiä vaikkapa asuntoja Espanjasta on kirjoittaa googleen ”kiinteistövälittäjä myytävät asunnot espanja”

Omatoimimatkailijalle internetin kauttaa löytyy useampia niin suomenkielisiä, kuin englanninkielisiäkin sivustoja, joiden kautta voi etsiä mieluisaa kiinteistöä mieluisesta kohteesta ja olla yhteydessä kiinteistönvälittäjiin sekä omistus- että vuokrakiinteistöjen saralla. Asunotja löytyy lyhyelle ja pidemmälle vuokrasuhteelle sekä suoraan omistukseen. Kannattaa siis pohtia omien resurssien mukaan sopivaa kohdetta ja sopivaa asumismuotoa ulkomailla.

Luotettavuus

Internetin kautta löytyy useita välittäjiä, joista varmasti suurin osa on rehellisillä toimilla liikkeellä. On kuitenkin olemassa mahdollisuus, ettei kiinteistönvälittäjä ole täysin rehellisillä toimilla liikkellä. Luotettavuutta kiinteistökaupassa siis tarvitaan, etenkin kun kyseessä on ulkomaankiinteistö.

Mahdollisuuksien mukaan on hyvä toimia suomalaisen yrityksen kautta, joka pystyy varmistamaan vastapuolen luotettavuutta. Kiinteistönvälitysyrityksillä on myös olemassa valmiita ja luotettavia kontakteja ulkomailla, joten kaupan teko on varsin luotettavaa yritysten kesken.

Jos kuitenkin tahtoo omatoimisesti hoitaa kiinteistöä ulkomailta, on järkevää selvittää myyjän tai vuokranantajan taustoja internetin kautta. Nykyisin ihmiset matkustelevat paljon asuvat ulkomailla osan vuodesta, joten tunnetuista ja luotettavista välittäjistä varmasti löytyy tietoa internetin välityksellä. Sama kohtalo pätee epäluotettavien asunnonvälittäjien kohdalla, internetistä varmasti löytyy tietoa myös heistä. Taustojen selvittäminen kiinteistökaupassa on siis ehdottoman tärkeää.

Paikallisten tuttujen ja ystävien kanssa kannattaa myös olla yhteydessä asuntokauppaa tehdessä. Usein paikalliset ystävät ovat valmiita auttamaan ja selvittämään asunnon kuntoa sekä myyjän luotettavuutta paikallisilla tavoilla ja kielellä.