Jokainen nainen, ja miksei mieskin, tietää kuinka tärkeitä korut ovat. Toiset eivät voi liikahtaakaan ulos asunnostaan ilman huulipunaa, toiset taas ilman korvakoruja. Rannekelloista, sormuksista ja muista helyistä puhumattakaan.

Suomalainen käsityö

Jokainen suomalainen sen itsekin ymmärtää, kuinka arvokasta on suomalainen laatu ja työ. Puhumattakaan kotimaisesta muotoilusta. Luultavasti moni suomalainen arvostaa kotimaista laatua huomattavasti enemmän, kuin erinäisiä Kiinan ihmeitä. Eikä se ihme ole, onhan niillä eroa yhtä paljon kuin keskitalven päivällä ja yöllä.

Käsityö koru

Käsityö on arvokasta

Suomalainen käsityö tosiaan on laadukasta ja siksi myös hintavaa. Jokainen kuitenkin ymmärtää sen, että laatu maksaa ja myös tulee käytössä kestämään. Kaikille köyhille suomalaisille opiskelijoille ja muillekin tiedoksi vanhan sananlaskun mukaan, köyhän ei kannata halpaa ostaa. Hinta-laatu-suhde on useimmiten suomalaisissa käsintehdyissä koruissa oikein oivallinen ja ainahan voi mennä itkemään koruputiikkiin, jos ei ole laatuun tyytyväinen.

Lisäpointtina suomalaisessa toki on oman kotimaisen työn suosiminen. Mitä enemmän saamme ostettua suomalaista työtä, sitä enenmmän se avaa mahdollisuuksia talouden kannalta Suomelle. Vai onko näin sittenkään? Oli tilanne miten päin tahansa, niin allekirjoittanut ainakin mahdollisuuksien mukaan suosii suomalaista työtä. Ihan vaan siksi, että moinen käsityöläinen, joskus voidaan myös kutsua kultasepäksi, saa oman osuutensa hienosti suorittamastaan työstä. Ja vaikka hankkisi korut netistä, niin kun tietää sen olevan suomalainen, voi korua pitää suuremmalla ylpeydellä!

Kiinan ihmeet

Kiinan ihmeitä löytyy nykyään aivan mistä vaan. Jos netistä tilaa itselleen makoisan näköisen korun, niin todellisuus saattaa olla jotain aivan muuta kuin se, mitä sinulle on ajatuksissasi myyty. Kiinan ihmeitä riittää joka maailman kolkassa, siis aivan oikeasti joka maailman kolkassa. Astuessasi basaareille Turkissa tai perinteiselle markkina-alueelle Gambiassa, niin jo ovat Kiinan ihmeet saavutettavissa. Ja voi niitä reppanoita, jotka todellakin uskovat kulkevansa täysin aidoissa Vuittoneissa ja Korsseissa sekä uskovat kantavansa ranteessa tosi aitoa Rolexia..

Kiinan ihmeitä on perin oivallisesti alettu kopioida. Usein joutuu oikein kysymään kimmeltävän kultakellon kantajalta kellon alkuperää, jotta tosiaan selviää mistä moinen ihme on oikein peräisin. Tarkemmin katsahdeltuna kuitenkin selkiää, että alkuperä on taatusti jostain aivan muualta kuin sieltä mihin ensiajatukset kulkeutuvat. Halvat kopioit ovat kuitenkin olleet markkinoilla jo pitkään ja tulevat myös markkinoilla pitkään olemaan. Onneksi romun raahaamista maasta toiseen on jonkin verran rajoitettu tullin puolesta ja kyllähän Euroopassa ainakin voi ihan saada sakot kantaessasi halpaa kopiota oikean design-tuotteen sijaan mukanasi.

Koruja

Kiinastakin saa näyttäviä koruja

On kuitenkin myös olemassa tilanteita, jolloin kiinan ihmeet ovat oikein oivallista tavaraa. Miettikääpä osallistuvanne polttareihin, tai muihin äärihauskoihin kekkereihin. Tietty teema on valittu ja siihen valitettavasti kuuluu hillitön määrä kimmeltävää korua. Bling, bling! Kiinan ihmeiden aika ei siis ole ohi! Ei muuta kuin suorinta reittiä putiikkiin tai nettikauppaan, joka halvimmalla pystyy tarjoamaan övereimmät kimaltavat helyt! Kukaan tuskin on niin hullu, että haluaa oikeasti mennä kännipäissään hukkaamaan mummon antaman suvun perintösormuksen tai puolistolta saaman rannekellon moisissa kekkereissä. Siispä, kiinan ihmeistä on toisinaan olemassa myös hyötyä. Ja sama pätee, kun on menossa tovereiden kanssa ulos. Hirmuinen mieliteko laittaa ranteeseen kolisemaan sata helmikorua! Ja taas nokka kohti putiikkia, joka edullisimmin tarjoaa moisia helyjä.