Onko lapsille järkevää tilata leluja ulkomailta?

Kukin tavallaan, mutta muistetaan että suomalaisella kaupankäynnillä ja ostamalla suomalaisia tuotteita, tuemme oman maamme taloutta ja yrittäjyyttä.

Nettikauppa

PehmoleluKaupustelu netissä on ihan maailmanlaajuista ja siksi netistä onkin helppo tilata ihan mitä vaan. Toisinaan tuote tulee Ambomaasta ja toisinaan Kiinasta tai Ruotsista. Onko siinä kuitenkaan mitään järkeä, jos samaa tuotetta saa suurinpiirtein samalla hinnallaa paikallisesta yrityksestä, joka koittaa kaikin tavoin sitkitellä pinnalla?

Tottakai nettikauppa on maailman helpoin tapa tehdä ostoksia. Yhdellä istumalla saat hommattua joululahjat omille muksuille ja siskon muksuille ilman suurempaa kiertelyä jouluruuhkissa. Jos nettikaupustelet kuitenkin ulkomaisilla sivuilla, et tue tippakaan suomalaista työtä, taloutta ja yrittäjyyttä.

Riskit

Leluja tilatessa ulkomailta, kannattaa aina selvittää riskit. Onko lelut valmistettu turvallisesta materiaalista kun naapurin Pirjo-Petteri alkaa nuoleskella leluaan? Mahtaako moisesta Kiinan ihmeestä irrota milloin mitäkin melamiinia vai onko tuote totta tosiaankin turvallinen. On ainakin hyvä tarkastaa leluista CE-merkinnät, joilla viitataan hyväksyttyyn leluun Euroopan alueen sisällä. Tuotteen siis pitäisi olla turvallinen, ilman suurempia melamiiniirronnaisia. Samoin kannattaa tarkastaa ikäsuositukset, koska eri maanosissa ikäsuositukset saattavat vaihdella, koska ne saattavat vaihdella jopa hieman maittain Euroopankin sisällä.

TulliAutolelu

Mitä jos tuotteesi jää tulliin? Mistä se kuuluu noutaa ja paljonko se maksaa? Ota selvää tullaamisesta ja siitä, miksi tuote saattaa joutua tulliin. Onko mahdollisuutta epäillä, että moisessa tuotteessa olisi jokin vikana kaikkien eri säädösten perusteella.

Lähettäjä

Pohdi onko ulkomainen tavarantoimittaja oikeasti luotettava. Onko joku tuttavasi tilannut kyseisestä nettikaupasta aiemmin jotain: katoaako rahasi mahdollisesti taivaan tuuliin ja leluja ei todellakaan koskaan oltu aikeissa postittaakaan. Ole siis tarkkana ulkomaisten nettikauppojen kanssa ja selvitä moisen kaupusteluyrityksen taustoja netistä.

Usein kannattaa myös tarkistaa, voitko ostaa tarjoajalta muilta hyödyllisiä tarvikkeita. Äideillä ei voi ikinä olla liikaa sopivia äitiysvaatteita, ja useat lasten tarvikkeita myyvät verkkokaupat myyvät myös äideille suunnattua tavaraa. Imetyspaidat ovat maailmalla suosittuja tuotteita, ja esimerkiksi niiden tilaamista ulkomaisista verkokkaupoista kannattaa ehdottomasti harkita!

Suomalainen työ

Miksi aina pitää olla jotain hienoa tilattuna Jenkeistä? Allekirjoittaneen mielestä on paljon hienompaa tukea suomalaista työtä ja suomalaista yrittäjyyttä. Onko siinä mitään järkeä, että tilaat kaikille Pirkko-Einareille Jenkkilästä tai Kiinasta kengät ja lelut, saati menisit paikalliseen lelukauppaan ja maksaisit koko kasasta tuotteita sen vitosen enemmän. Hyvällä tuurilla ulkomailta tilattessa tuotteesi eivät koskaan lähde kohti Suomea, toimitusaika on järjettömän pitkä ja tavarat jäävät vielä tulliin. Ja parhainta on se, että saadaksesi tuotteesi tullista joudut pulittamaan itsesi kipeäksi. Kannattaa siis tukea suomalaista yrittäjyyttä ja mahdollisuuksien mukaan suomalaista työtä suomalaisilla tuotteilla. Silloin saat varmistuksen siitä, että tuotteet ovat todellakin turvallisia, kuittia vastaan tuotteen saa vaihtaa tai palauttaa, ainakin yksi suomalainen säilyttää työpaikkansa ja olet tukenut paikallista yritystä.

Oli kyseessä sitten lasten lelut tai mikä vaan, niin laitettaisiin kaikki suomalainen työ etusijalle ja saataisiin kaikille hyvä mieli. Kyllä lelukaupat sitten hoitavat maahantuonnin tietyille leluille, niin meidän tavallisten tallajien ei tarvitse murehtia siitä lähetetäänkö tuotteita koskaan ja tulevatko ne ikinä perille. Allekirjoittanut on siis henkilökohtaisesti sitä mieltä, että ostetaan lelut suomalaisesta kaupasta, niin kaikilla pysyy mieli hyvänä ja ollan tuettu suomalaista taloutta!