Nykyään verkkokauppojen kulta-ajalla kaikkea tilataan netistä ja ennen kaikkea ulkomailta. Verkkokaupassa kun voi shoppailla vaikka se sijaitsisi täysin toisella puolella maailmaa. Ja onhan se varsin ymmärrettävää, että ihmiset tilaavat ulkomailta; näin valikoimat ja hinnat ovat varmasti asiakasta miellyttävimpiä, kun markkina-alueena toimii koko maailma. Postikulutkaan eivät päätä huimaa, kun yleensä toimituskulut saattavat olla jopa ilmaisia. Periaatteessa maailmanlaajuinen markkina on myös yritysten etu, koska potentiaalisia asiakkaita voi löytyä aivan mistä päin maailmaa tahansa. Vaan pienet kaupat tuntuvat tässäkin jäävän hyvin helposti isojen jalkoihin. Tätä ja muita asiaan liittyviä aion pohtia tässä kirjoituksessani – onko ulkomaisista verkkokaupoista järkevää tilata vaatteita vai ei?

Ekologisuus

Tuotteiden ekologisuutta tulisi miettiä

 

Ekologisuus

Verkkokaupasta tilaaminen on pääsääntöisesti ekologisempi vaihtoehto kuin tuotteen konkreettisesti kaupasta käyminen. Logistiikasta aiheutuvat päästöt voivat pysyä pienempinä, kun kaikki tuotteet pidetään samassa varastotilassa jokaisessa kaupungissa sijaitsevan kivijalkamyymälän sijaan. Mutta ekologisuudesta tuleekin kysymysmerkki, jos tuote on ulkomainen ja se tilataan esimerkiksi Kiinasta. Kotimaisista tuotteista saa helposti selville hiilijalanjäljen ja muut tarvittavat tiedot, mutta Kiinassa valmistetuista tuotteista näiden tietojen hankkiminen on huomattavasti vaikeampaa. Siispä jos haluat tilata tuotteita mahdollisimman ekologisesti, valitse kotimainen tuote, mikä toimitetaan sinulle esimerkiksi Matkahuollon bussilla. Näin ei synny turhaa kuljetusliikennettä, tuotteesi tulee läheltä ja tuet vielä samalla suomalaista julkista liikennettä. Vielä kun valitset esimerkiksi ekologisesta puuvillasta tehdyn tuotteen niin mieli, luonto ja vaateteollisuus kiittää!

 

Valikoima

Ulkomaista tilattaessa valikoimat ovat luonnollisesti todella laajat. Voit löytää huomattavan määrän eri versioita jostain todella spesifistäkin tuotteesta, kun verkkokauppojen kirjo on käytännössä loputon. Tosin ulkomaisista kaupoista tilattaessa voi olla isommalla riskillä vaarana, että tuote ei vastaa netissä ollutta kuvausta. Tällöin reklamointi ja tuotteen palautus voi olla huomattavasti vaikeampaa kuin kotimaiselta yritykseltä tilattaessa.

Kannattaa muistaa varsinkin hieman erikoisempia vaatteita tilattaessa, että kotimaisilta pienemmiltä toimijoilta voi saada paljon persoonallisempia vaihtoehtoja kuin isommilta kansainvälisiltä kauppakeskuksilta. Tosin hinnassa voi olla eroa, mutta yleensä myös laatutekijät korostuvat tässä. Suomesta tilattu tyllihame voi kestää huomattavasti pitempään kuin vaikka eBaysta tilattu versio, jossa ei välttämättä kerrota edes materiaaleja, joista hame on oikeasti tehty.

Hinta

Ulkomailta tilattaessa huomaat varmasti, että hinnat voivat olla huomattavasti halvempia kuin Suomessa. Tämä selittyy helposti halvemmilla työvoimakustannuksilla, halvemmilla raaka-aineilla, raaka-aineiden kuljetuksissa säästyvillä rahoilla (jos tuote on tehty lähellä raaka-aineiden hankintapaikkaa, ovat logistiikkakustannukset luonnollisesti halvemmat) sekä yksinkertaisesti heikommalla laadulla. Monet isot toimijat valmistavat isoja eriä, ja myyvät siksi huonompaa tavaraa halvemmalla. Heitä ei haittaa jos reklamaatiota tulee, volyymi kuitenkin korvaa aina menetetyt tappiot. Suomalaiselle pienemmälle toimijalle taas laatu on erityisen tärkeää, koska yksikin palautettu tuote voi olla jo todella merkittävä. Siksi hinta on kotimaisista kaupoista tilattaessa yleensä korkeampi, mutta tämä näkyy myös vastavuoroisesti kotiisi tulevassa tuotteessa!

 

Arvot

Haluatko auttaa Suomen työllisyystilannetta ja parantaa maamme taloustilannetta? Tilaamalla kotimaisia tuotteita kotimaisesta verkkokaupasta voit vaikuttaa tähän, pienistä puroista ne isotkin joet syntyvät! Ulkomailta tilattaessakin voit tosin toteuttaa helposti omaa arvomaailmaasi. Voit tilata tuotteita vaikka eri hyväntekeväisyysjärjestöjen sivuilta, jolloin rahasi menevät varmasti hyvän asian kehittämiseen. Tai jos haluat auttaa esimerkiksi kehitysyhteistyötä, voit tilata kaupasta, jonka tuotteet tulevat suoraan köyhistä maista, ja jonka tuotot käytetään mahdollisimman suuresti noiden työntekijöiden hyväksi!

Pääasia kaupasta kuin kaupasta tilattaessa on, että olet varma siitä, että haluat juuri tuon tuotteet ja tiedät mitä vaikutuksia tilauksellasi on!