Miksi ei voisi? Netistä kun voi nykypäivänä tilata mitä vain, niin eiköhän myös ruokatarvikkeiden tilaaminen netistä ja etenkin vielä ulkomaisesta nettikaupasta ole mahdollista. Muuta pieni sivuseikka siinä varmasti kannattaa ottaa huomioon.

Tulli

Sienet

Sienet eivät luultavasti kestä lähetystä ulkomailta

Tulli saattaa olla kiinnostunut, jos pakettisi sisältää jotain mielekkään näköistä jauhetta tai muutoin ehkä hieman omaperäistä tuotetta. Ota siis huomioon, että tulli saattaa tonkia tilauksesi ja lähteä selvittelemään sen alkuperää ja etenkin sisältöä. Pakettisi saattaa siis olla avattu pariin otteeseen ennen kuin se tipahtaa postilaatikkoosi tai on noudettavissa lähipostista.

Samoin ruokatarvikkeita tilatessa kannattaa huomioida se, että tuote on sallittua materiaalia Suomessa. Selvitä siis esimerkiksi tullin kautta onko mahdollisesti tilaamasi jauhettu ja maustettu fariinisokeri-saksanpähkinä-tryffeli-seoksesi sallittua Suomessa. Allekirjoittaneella vahvaa tietoa kielletyistä ruokatarvikkeista ei ole, mutta saattaahan se olla mahdollista, että myös Suomella on kiellettyjä ravitsemuskäyttöön tarkoitettuja ainesosia listalla.

Toimitus

Tilaamasi siitakesienimuhennos saattaa Kiinan maasta matkata useampia päiviä, ellei jopa viikkoja ennen kuin se saapuu Suomeen ja etenkin postilaatikkoosi. Kannattaa siis varmistella sekä tuotteen valmistusaikaa sekä toimitusaikaa ennen kuin klikkaa ”tilaa tästä”-painiketta.

Toimitustapa on hyvä myös varmistella, koska paketti hyvin todennäköisesti kulkee useamman sataman tai lentoaseman kautta, jossa paketista saattaa viranomaiset olla kiinnostuneita. Huomioi siis tilauksessa myös toimitustapa ja se, että omat osoite- ja yhteystietosi ovat todellakin oikein. Puhelua voi saapua ihan mistä tahansa päin maailmaa, joten sietää olla valmis perustelemaan siitakesienimuhennoksen käyttötarkoitusta Indonesian satamavirkailijalle.

Säilyvyys

Tuotteen säilyvyys kannattaa varmistella ennen tilaamista. Kuten jo mainittu, toimitus voi kestää useampia päiviä tai viikkojakin ulkomailta tilatessa. Onko siis tuote varmasti käyttökelpoista vielä sen saapuessa perille vastaanottajalle?

Säilyvyyden kannalta pitää myös ottaa huomioon toimitustapa ja se, miten moinen tuote todella kestää eri lämpöolosuhteita ja kosteutta. Ilmateitse kulkevat paketit kun saattavat jokseenkin joutua hyiseen ilmanalaan taivaalla ja taas meriteitse trooppisesta ilmastosta kulkeutuvat paketit saattavat imasta itseensä hieman kosteutta. Pohdi siis tarkkaan, kestääkö tilaamasi ruokatarvike erinäisiä muutoksia ilmanalassa.

Toki säilyvyyteen vaikuttaa myös tuotteen pakkaaminen. Useimmiten nettisivuilla ilmaistaan tuotteiden pakkaamisesta, varsinkin silloin jos toimitusaikaa ja –matka ovat pitkiä. Jos pakkauksesta ei ole tietoa juuri alkuunkaan, sietää vain toivoa että pakettisi on todellakin kunnolla kääritty ja suojattu kestämään erinäisiä lämpötilanvaihteluita ja hieman kosteuttakin.

Kannattaako?

Laadukkaat mausteet

Myös Suomestsa saa laadukkaita mausteita

Niin, ennen tilaamista on parasta pohtia kannattaako todella odotella mausteseoksen saapumista Intiasta pari viikkoa ja uskoa tuotteen säilyvyyteen ja siihen, että paketti todella tulee perille saakka. Tai ovatko italialaiset basilikan lehdet oikeasti se resepti täydelliseen pizzaan? Oletko aivan varma, ettei samaa tuotetta saa kotimaasta tai edes lähes vastaavaa tuotetta?

Ennen tilaamista tongi siis kaikki mahdolliset lähikaupat ja hypermarketit, jotta voit varmistua ettei ruokatarviketta todella ole lähiseutuvilla tai edes kotimaassa saatavilla. Ja tässäkin asiassa somella voi olla voimaa. Laita ihmeessä etsintäkuulutus someen tuotteesta! Varmasti joku muukin Suomalainen on törmännyt moiseen tai vähintään on pohtinut moisen tuotteen hankkimista jotain kautta. Myös kauppiailta ja paikallisilta yrittäjiltä kannattaa kysellä tuotteiden perään. Heillä saattaa olla paremmat kontaktit hankkia tuotetta ja ehkä vielä jokseenkin edukkaampaan hiintaan, kuin yksittäisellä ihmispololla.